Onderhoud van je wetsuit

Een wetsuit is kwetsbaar. Met behulp van de tips op deze pagina kun je de levensduur van jouw wetsuit verlengen.Mocht je na het lezen nog vragen hebben? Bel ons gerust, we helpen je graag.

Spoel je wetsuit na elke training uit.
Het neopreen van je wetsuit is kwetsbaar. O.a. chloor, zout, zand etc. kunnen de  structuur van het neopreen beschadigen doordat het neopreen van je wetsuit uitdroogt. Hierdoor kunnen de naden en het neopreen ‘breken’ en zelfs uitscheuren. Je wetsuit kan zelfs zijn flexibiliteit / soepelheid verliezen. Het is daarom van belang na iedere wedstrijd en training je wetsuit met kraanwater goed uit te spoelen, bij voorkeur binnenste buiten. Een tip is om dit te doen met de tuinslang of douche kop.

Hoe droog ik mijn wetsuit?
Nadat je het wetsuit voldoende hebt uitgespoeld hang je het wetsuit altijd binnenste buiten aan een brede kledinghanger op om te drogen. Laat je wetsuit niet te lang in een tas zitten. Het materiaal  ‘verstikt’ waardoor de kans op schimmel en beschadigingen van het neopreen toe kan nemen. Verder is het van belang dat je onderstaande adviezen doorleest voor meer plezier van je wetsuit.
 

 1. Droog het pak nooit in de zon of bij een andere warmtebron.
  De zon is een krachtige warmtebron die kleuren vervaagt maar ook het neopreen van je wetsuit aantast. Door de zon droogt je wetsuit uit! Neopreen wat uitgedroogd kan eerder scheurtjes veroorzaken.
   
 2. Laat het pak goed drogen voordat je deze weglegt.
  Een wetsuit wat nog vochtig is en niet goed heeft kunnen drogen gaat stinken omdat het materiaal verstikt. Deze geur krijg je heel lastig weer uit je wetsuit.
   
 3. Als het pak droog is haal je het altijd van de kledinghanger af.
  Te lang op een kledinghanger laten hangen zorgt ervoor dat in het neopreen van je wetsuit de afdrukken van de hanger gaan staan of soms zelf erger, er zitten ‘oren’ op de schouders van je wetsuit. Het neopreen wordt op deze plaatsen dunner omdat het wetsuit lang heeft ‘uitgehangen’ op een bepaalde positie. Dit maakt het wetsuit kwetsbaar en de kans op beschadigen neemt dan toe.

Kan ik mijn wetsuit wassen?
Wij vinden het niet echt nodig om je wetsuit te wassen. Als je goed voor je wetsuit zorgt en het afspoelt na gebruik met water is het niet echt nodig. Als je echt je wetsuit wilt wassen zorg dan voor een grote emmer of plastic bak. Met speciale wetsuitshampoo en lauwwarm water je wetsuit op een veilige manier wassen. Laat jet wetsuit niet te lang in dit water staan. Hierna spoel je het wetsuit heel goed binnenste buiten af met kraanwater. Een wetsuit mag nooit in de wasmachine of droger!

Anti schuurmiddelen en een wetsuit
Heb je wel eens last van het schuren van wetsuit? Een beetje vettigheid op de schurende delen zoals in de nek kan dan enorm helpen. Geschikt daarvoor is de HUUB LUUB rolstick. Vaseline is ook een vettig middel wat gebruikt wordt door zwemmers. Een nadeel van vaseline is dat het je wetsuit kan aantasten. Voordeel van de HUUB LUUB rolstick is dat je het kan aanbrengen zonder dat je vingers vet worden. Als je in een wetsuit zwemt helpen deze middelen ook om er sneller uit en eventueel zelfs ook in te komen. Gebruik ze dan op je armen en onderbenen. Bij zout water of zwemmen in zee is het verstandig om nóg meer te smeren in verband met schuren door zout.


Levensduur van je wetsuit verlengen
Om de levensduur van je wetsuit te verlengen volgen hieronder een aantal tips die je zelf kunt uitvoeren:

 • Spuit natte ritsen af en toe in met siliconenspray of zipcare. Dit voorkomt dat de schuiver vast gaat zitten.
 • Als je het wetsuit langer dan 2 weken niet gebruikt, laat dan de rits open om de druk van de rits af te halen.
 • Ga je het wetsuit een tijdje niet gebruiken leg hem weg en laat het wetsuit niet op een hanger hangen.
 • Rol en vouw het wetsuit niet te strak. Vouw het pak in 1 of 2 delen op en leg deze op een droge, geventileerde, donkere koele plaats weg.
 • Laat je wetsuit nooit achter in een auto die in de zon staat. Het wordt ontzettend heet in de auto waardoor het neopreen van je wetsuit aangetast wordt.

Ga  je het wetsuit een tijdje niet gebruiken? Leg hem weg.
Als je het wetsuit langere tijd niet gaat gebruiken dan adviseren wij om je wetsuit niet aan de brede kledinghanger te laten hangen. Leg je wetsuit dan op een goed geventileerde, donkere, koele en droge plaats neer. De voorkeur heeft het om je wetsuit volledig uit te leggen en niet op te rollen of te vouwen, dit komt het neopreenmateriaal niet ten goede. Heb je geen ruimte om het wetsuit neer te leggen, vouwen deze dan het liefst zo min mogelijk op waarbij je erop let dat er geen vouwen in het neopreen komt te zitten. Leg geen andere materialen op je wetsuit. De afdrukken hiervan zullen op het neopreen zichtbaar zijn.
Als het seizoen weer voor buitenzwemmen begint en je het wetsuit meer dan 2 weken niet meer hebt gebruikt? Dan adviseren wij je voordat je het wetsuit opnieuw gaat gebruiken de binnenzijde een keer helemaal nat te maken en daarna een nachtje te laten drogen. De volgende ochtend is je wetsuit droog genoeg om het goed aan te trekken, maar omdat er nog steeds wat vocht in het neopreen zit is het elastischer dan wanneer het helemaal droog is. Je loopt dan minder kans op beschadigingen bij het aantrekken.
 

Beschadigingen
Het gebeurt soms dat je je wetsuit beschadigd. Domme pech, schade door een ander of van een scherp voorwerp wat je bent tegen gekomen. Soms doe je het ook zelf bij het aantrekken, dat zien we het meest. Per ongeluk natuurlijk. Het gebeurt iedereen wel eens.

Kleine beschadiging vaak zelf te repareren
Gelukkig zijn reparaties van neopreen vrij eenvoudig. Wanhoop dus niet als je per ongeluk je wetsuit beschadigd meer beschadigd dan een vingernagelscheurtje. Repareer kleine beschadigingen zoals vingernagelscheurtje die niet door en door zijn dan meteen of breng het even naar de winkel in Uden waar we gratis reparaties van kleine vingernagelscheurtjes verzorgen.
Er is speciale wetsuitlijm waarmee je vingernagelscheurtjes gemakkelijk zelf kunt repareren. Dit vergt even wat techniek en concentratie maar met de juist lijm lukt dit je bijna altijd zelf. Wel is de grootte van de beschadiging, de plek waar het wetsuit beschadigd is, de soort beschadiging van belang van een goede reparatie. Vingernagelbeschadigingen doen niets af aan de functionaliteit van het wetsuit mits ze tijdig en altijd gerepareerd worden.

Grotere reparaties zijn vaak ook te repareren
Heb je grotere beschadigingen, denk aan een scheur(tje) die door en door is, ingescheurd nekpand of okselgaten, het moeten laten vervangen van een kapotte rits, een uitgescheurde naad of misschien wel een aanpassing van je wetsuit of zelfs een wetsuit op maat? Dan bieden we de reparatie service aan van een professionele reparateur. Wij maken gebruik van een professionele reparateur die gespecialiseerd is het repareren van de meest bizarre scheuren.

De kosten die het atelier maakt worden 1 op 1 doorberekend aan je. Helaas hoor je de kosten pas achteraf. De reparateur berekend zijn tijd en materiaal nadat de reparatie is uitgevoerd. In de praktijk zien wij dat de kosten ongeveer tussen 20,- tot 75,- euro liggen voor de meest complexe reparaties. Indien het meer dan 75 euro zou kosten wordt je altijd even geïnformeerd of je de reparatie wel wilt laten uitvoeren en of je wetsuit het nog wel waard is.

Vraag bij ons via de mail vrijblijvend een offerte aan voor een wetsuitreparatie. 

© 2012 - 2021 Triathlonwinkel | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel